- Startsida
- Slow flowers
- Slow flower – Artikel Mona Wembling
- Startsida
- Slow flowers
- Slow flower – Artikel Mona Wembling
Slow flowers tar blommorna närmare oss
Har du hört talas om slow flowers? På samma sätt som slow food dök upp som en motrörelse mot fast food har den växande slow flowers-rörelsen de senaste åren ivrat för blommor som är lokalt odlade i säsong istället för att vi ska köpa blommor som flugits över hela världen. I sommar kommer slow flowers-trenden till Sofiero slottsträdgård.
Under sommaren står slottsträdgården i det gamla kungliga sommarresidenset Sofiero slott i full blom. Ett nytt inslag för i år är en stor snittblomsodling, skapad med kärlek och omsorg för människor och natur av Mona Wembling, landskapsarkitekt och blomsterbonde.
– Vi har vant oss vid att kunna få tag på exempelvis tulpaner och rosor när som helst på året, men vi behöver börja tänka om, säger Mona Wembling.
– Det grundläggande med slow flowers-tänket är att det är ekologiskt och närodlat, för miljöns skull. Här visar vi upp ett utbud av blommor som kan användas som snittblommor och som jag hoppas kan inspirera besökarna att hitta egna favoriter att odla själva. Alla kommer inte blomma samtidigt, och en del blommar ut lite snabbare medan andra blommar under lång tid och ska skördas ofta för att producera nya blommor.
Såväl i snittblomsodlingen som i övriga slottsparken är besökarna välkomna att gå runt och njuta av sommarfloret, men planen är också att skörda blommor till buketter som kommer att säljas i Sofiero trädgårdshandel. Under säsongen från juli fram till säsongsavslutningen i september kommer buketterna att se olika ut och det blir först till kvarn som gäller.
Vid Sofieros snittblomsodling kan du läsa om de olika sorterna av blommor som odlas, lära dig mer om småskaligt, hållbart odlande och få praktiska odlingstips. Har du inte så mycket plats att odla på är Mona Wemblings tips för att odla snittblommor själv att läsa på om odling och att välja ut sina favoriter:
– Att odla i pallkrage är ju inarbetat nu, och i en pallkrage får det plats ganska mycket. Med bra och näringsriktig jord kan du sätta ganska många växter ganska tätt. Och beroende på var du bor finns det också mycket vilda blommor att hitta i naturen! Numera behöver det inte vara tio klassiska rosor i en bukett, du kan blanda blommor med gräs, vippor och kvistar till en lite vild och vacker bukett.
Mona Wembling började själv odla enligt slow flowers-principen för fyra år sedan:
– Att kunna erbjuda andra att få gå omkring i ett blomsterhav, lyckan man ser i deras ögon är helt otrolig, det är så många som njuter av det. Och det är dessutom som en ekologisk fristad för insekter, en viktig aspekt är också att gynna våra pollinerare.
Det är faktiskt möjligt även här i kalla Sverige att plocka blommor att ta in och sätta i vas från februari till november. De första vårblommorna, som snödroppar och vintergäck, kommer i södra Sverige i februari–mars, och blommor som krysantemum och sena astrar kan blomma långt in i november tills frosten kommer.
– Då är det inte ett så himla stort glapp! Resten av året får man ha lite fantasi och kanske ta in fina kvistar till exempel, säger Mona Wembling.