Odla ditt eget ätbara konstverk
Våga prova dig fram och kom ihåg att du inte måste så dina fröer i strikta rader! Det säger trädgårdsmästaren Hanna Kramer som skapat säsongens färg- och formstarka odling i Sofieros köksträdgård.
Purpurkål, röd morot och pigga ringblommor i gult och orange sätter tonen i köksträdgården som du hittar strax norr om huvudentrén. Odlingen ”Konstfullt grönt” har skapats med inspiration av säsongens utställning i slottet, ”Makalösa majolika! Konstfull keramik”, och hela parkens tema ”Naturen i konsten”. Hanna Kramer, en av Sofieros trädgårdsmästare, står för odlingsskisserna. Med vindlande rader av olika slags mer eller mindre vanliga morötter, kål, bönor och andra smakfulla växter skapar hon en lika njutbar som ätbar odling i ständig förändring.
– Det finns så väldigt många olika sorters ätliga växter som det är spännande att upptäcka. Kanske kan man få tips om några här. Det är roligt att visa att man faktiskt kan organisera sina växtbäddar efter eget tycke. Det måste inte odlas i raka rader, säger Hanna Kramer.
Mönsterpassade odlingsbäddar
Och visst är det så. I köksträdgården möts man av sju odlingsbäddar arrangerade i fantasifulla mönster. Växterna är sådda och planterade efter näringskrav och enligt växelodlingens principer, men det är långt ifrån en traditionell köksträdgård. I stället är varje bädd ett konststycke där organiska former, starka färger och udda inslag samspelar.
– Det har varit ett väldigt roligt, kreativt och samtidigt utmanande projekt. Jag har begränsad erfarenhet av just odling av köksväxter men jag har haft mina duktiga kollegor till hjälp under processen. Och jag uppskattar verkligheten möjligheten att få utvecklas på jobbet, säger Hanna Kramer.
Växtkompositioner med nya uttryck
Mönsterplanteringarna speglar formspråket hos majolikan. Blommor som låga solrosor, tagetes och lejongap ger ytterligare färg och liv, medan doftande backtimjan ringlar sig fram genom grönskan. Budskapet är tydligt – varje växt är ett konstverk, och naturens variation är fantastisk.
– Att knyta köksträdgården till majolikautställningen på slottet har varit en kreativ utmaning. Men det är nog också det som varit det allra roligaste, säger Hanna Kramer.
Köksträdgården utvecklas ju hela säsongen. Vilken period är du själv mest spänd på?
– Jag är nog mest spänd på själva planteringen, att se allt ta form och komma på plats. Sen såklart när det är dags att skörda de olika grödorna.
Testa odlingstekniken därhemma
Oavsett när du besöker köksträdgården under sommaren, så är den en plats för både ögat och själen. Och om du själv blir sugen på att testa detta kreativa odlingssätt har Hanna Kramer några praktiska tips på vägen:
– Välj en solig plats och jobba på att få en god jord, lucker och mullrik. Det är också bra att tänka på växtföljden redan i planeringsstadiet och samla växter som har liknande behov av vatten och näring på samma plats. Det underlättar skötseln. Men i stort tycker jag att man bara ska testa sig fram. Det finns många olika sätt att göra saker på. Prova!
Njut av ”Konstfullt grönt” i köksträdgården mellan maj och september. Säsongens utställning i slottet kan du se ”Makalösa majolika! Konstfull keramik” till och med 9 november.