Välj önskad period  Telefon:

  Trädgårdens alla rum

  Upptäck Sofieros blomstrande skönhet.

  Från det att kronprinsparet Oscar II och Sofia av Nassau flyttade in 1866 var Sofiero ett sommarresidens där kungligheterna kunde vila från offentligheten. Arvtagaren Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta bidrog med kunskap, experimentlust och ett brinnande trädgårdsintresse. I samma anda förvaltas och förnyas den unika parken än idag. Här bjuder vi på ett litet axplock från trädgårdens alla rum. 

  Jubileumsträdgården

  En av de mer nyanlagda platserna i trädgården som bjuder in till både rekreation och inspiration. Jubileumsträdgården invigdes den 6 juni 2016 av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i samband med Sofieros 150-årsjubileum. Trädgården är designad av landskapsarkitekten Mona Wembling. 

  Kronprinsessan Margaretas blomstergata

  Som en hyllning till vad kronprinsessan Margareta skapade under sin korta tid på Sofiero gjordes en rekonstruktion av en del av Margaretas ursprungsförslag till blomstergång från 1910. Denna invigdes 1993 och står numera i full blom under hela sommaren.

  Rosengången

  Inför millennieskiftet 2000 anlades en ny rosengång som invigdes av Sonia Bernadotte från Mainau i juli 2000. Liksom våra andra rabatter blommar här på våren lökar av olika slag. Därefter vaknar rosorna och perennerna och fyller gången med väldoft, färg-och formintryck.

  Köksträdgården

  Idag finns Sofieros köksträdgård i den gamla bänkgården och är mera till lust än nytta. Här växer grönsaker i skön förening med de vackraste blommor.

  Lustträdgården

  Lustträdgården kom till i slutet på 90-talet och skiftar utseende från ett år till ett annat. Stommen är dock alltid den samma: en klassisk enkel idegransparter som anger ramarna för blomsterprakten.

  Dahliakvarteret

  Gustav VI Adolf tyckte om dahlior och hade ett klassiskt dahliakvarter. Under mitten av 90-talet anlades ett helt nytt dahliakvarter som är mycket större och har en modernare form. Här sätts varje vår ett tusental dahlior i olika färger och former som under sensommaren exploderar i alla regnbågens färger.

  Kungens vinhus

  Det gracila och finstämda vinhuset på Sofiero uppfördes 1914 av kronprinsparet Gustav Adolf och Margareta. Här vårdas vackra och imponerande vinstockar som planterades redan 1914 och som den gamle kungen uppskattade så mycket, att endast han och slottsträdgårdsmästaren hade tillgång till nyckeln.

  Melonhuset

  Sofieros minsta växthus som ursprungligen byggts för att odla meloner i.  Under Gustav VI Adolfs tid användes det som förökningshus för rhododendron men numera har växthuset återfått sin ursprungliga roll som melonhus. Här odlar vi meloner på samma sätt som förr i tiden, och i augusti brukar det hänga de vackraste och läckraste frukter.

  Murrabatten

  Utmed den långa muren som sträcker sig från söder till norr finns den långa och breda Murrabatten. Perenner blandas här med bland annat ettåriga sommarblommor som Rosenskära och andra högre växande blommor. Kronprinsessan Margareta ansåg att perenner ska planteras mycket och i stora fång, däremellan fyller man upp med sommarblommor. 

  Ros- och päronpergolan

  Här samsas rosor och päron i en förtjusande blandning. Här samsas rosor och päron i en förtjusande blandning. Denna pergolan är ursprunglig och från början lät Kronprinsessan Margareta plantera omväxlande äpplen, päron och rosor. Bland päronen och rosorna finns några original kvar från Margaretas tid.  

  Krassegången

  På sommaren kommer krassen i denna Monet-inspirerande gång. Kronprinsessan Margareta hade också en krassegång, men den låg i västlig riktning från brunnsplatsen.  

  Brunnsplatsen

  Som en central punkt mitt i trädgården står brunnen från 1911. Gustav Adolf skapade ritningen och lät mura upp brunnen i den bruna sandsten som hämtades nere vid stranden. .  

  Dronning Ingrids duftende have

  År 1947 blev Ingrid hela danska folkets Blomsterdrottning. Sofieros doftande trädgård skapades 1994 och är en hyllning till Drottning Ingrid och hennes passion för blommor. Varje vår ställs stora terrakottakrukor ut med olika doftpelargonier.  

  Labyrinten

  Labyrinten är skapad av Oscar Reutersvärd (1915-2002) i materialet Japansk idegran. Oscar ansåg att vi har mycket att lära av barns seende, de ser ofta detaljer före helheten.  

  Drottning Silvias blomstersmycke

  Detta blomstersmycke är tillägnat Drottning Silvia på hennes 50-årsdag. Då fylldes denna rabatt med Drottning Silvias favoritväxter. Besökaren kan alltid vänta sig något nytt i planteringen som ligger precis innanför entrén.  

  Dela denna sidan:
  Kontakta oss

  Sofiero slott & slottsträdgård
  Sofierovägen 131
  252 84 Helsingborg

  E-post: sofiero@helsingborg.se
  Telefon: 042-10 25 00

  Instagram: @sofieroslott
  Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

  Senaste nytt

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

  Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad