Välj önskad period  Telefon:

  Sofieros historia

  Till Sofiero kommer årligen tiotusentals besökare för att njuta av den blomstrande skönheten, den kungliga traditionen och den undersköna utsikten över Öresund. Men var började allt?

  Sofieros historia börjar år 1864 när prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau besöker sundets pärla Helsingborg. Det unga paret förälskar sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark. De köper hemmanet Skabelycke ett stycke norr om Helsingborg för att där bygga sitt sommarslott Sophie-Ro.

  Sommaren år 1866 kunde paret flytta in i sina drömmars sommarslott som då hade ett annorlunda utseende än idag. Slottet hade bland annat bara en våning. När Oscar blev kung (Oscar II) tio år senare genomgick slottet en omfattande renovering och fick det utseende det har idag.

  Oscar och Sophia kom att spendera många vackra somrar på Sofiero. År 1905 ger de bort sitt älskade Sofiero i bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf när han gifter sig med sin Margareta från England. En solig julidag drygt en månad efter bröllopet anländer Gustav Adolf och Margareta till Sofiero med häst och vagn genom en entré smyckad med eklöv och krönt med en kunglig krona. Den svenska och engelska flaggan vajade bland helsingborgarna som välkomnade slottets nya ägare.

  Slottsträdgården växer fram

  Kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta är båda mycket trädgårdsintresserade och det dröjer inte länge förrän en helt ny trädgård växer fram. Kronprinsessan Margareta, som växt upp bland praktfulla engelska parker, är växtkunnig och har en väl utvecklad känsla för färg och form. Med sin kunskap och nyfikenhet om trädgårdsarbete deltar hon själv i anläggandet av slottsparkens rabatter och gångar. Tillsammans anlägger Margareta och Gustav Adolf stenpartier, omfattande blomsterplanteringar och en köksträdgård. De planterar även rhododendron, bygger ett växthus och anställer en riktig trädgårdsmästare. På mindre än 15 år skapar de tillsammans en fantastisk trädgård.

  Margareta dör år 1920 och efterlämnar make med fem barn. Tre år senare gifter Gustaf Adolf om sig med Lady Louise Mountbatten från England. Han blir sitt Sofiero troget och tillbringar somrarna där fram till sin död år 1973. Han gifter om sig 1923 .

  År 1950 blir Gustav Adolf kung av Sverige (Gustav VI Adolf) men trädgårdsintresset finns det alltid tid för. Han odlar sin slottsträdgård och utvecklar med tiden ett unikt intresse för släktet rhododendron. Under sin tid låter han plantera mer än 5 000 plantor med mer än 400 olika slags rhododendron. De flesta växer i de bägge raviner som löper norr och söder om slottet.

  Kungligt trädgårdsarv

  År 1973 testamenterar Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs stad. Tack vare Margaretas och Gustav Adolfs brinnande trädgårdsintresse kan idag tiotusentals besökare varje år njuta av denna vackra slottspark. På Sofiero arbetar idag kunniga trädgårdsmästare och trädgårdsdesigners med att bevara det arv som Margareta och Gustav Adolf lämnade efter sig, med samma experiementlusta som kronprinsparet hade.

  Gustav VI Adolfs rhododendron och Margaretas blomsterrabatter tillhör fortfarande trädgårdens förnämsta attraktioner och numera kan man även njuta av ett imponerande dahliakvarter, en lustträdgård och en spännande köksträdgård. Under 2016 invigdes en stor jubileumsträdgård med anledning av Sofieros 150-årsfirande. En trädgård som kommer bjuda på skön inspiration och rekreation under många år framöver.

  Dela denna sidan:
  Kontakta oss

  Sofiero slott & slottsträdgård
  Sofierovägen 131
  252 84 Helsingborg

  E-post: sofiero@helsingborg.se
  Telefon: 042-10 25 00

  Instagram: @sofieroslott
  Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

  Senaste nytt

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

  Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad