Välj önskad period  Telefon:

  Om slottsträdgården

  När Gustav VI Adolf och Margareta övertog Sofiero slott fanns det knappt någon slottsträdgård. Margareta hade ett stort trädgårdsintresse och anlade snart en ny slottsträdgård, med bland annat en blomstergata och magnifika rabatter. Vi bevarar hennes arbete än idag.
  Rhododendronravinerna

  På ömse sidor om slottet löper två raviner i väst-östlig riktning. Här är klimatet idealiskt för rhododendron. Det finns lä och en behaglig, alldeles lagom skugga från trädkronorna. Jordmånen är lätt sur och det finns tillgång till rinnande vatten. Detta insåg kung Gustav VI Adolf på 30-talet när han på allvar började samla på detta släkte. Han planterade de flesta av sina plantor i den norra ravinen. Eftersom han tyckte bäst om rena arter, är det också detta man hittar flest av i den norra ravinen.

  I den södra ravinen växer också mängder av rhododendron, men de är inte så gamla. Här planterade parkförvaltningen i huvudsak efter kung Gustav VI Adolfs död 1973. Planteringsarbete pågår fortfarande – så sent som våren 2005 fick Sofiero en helt ny rabatt i norra ravinen med unika plantor från Kina. Några år tidigare planterades en större rabatt med azaleor i samma ravin.

  Jubileumsträdgården

  Den 6 juni 2016 invigde kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia parkens nya jubileumsträdgård, som anlades i samband med Sofieros 150-årsjubileum. Den nya jubileumsträdgården är designad av landskapsarkitekten Mona Wembling. Trädgården, som ska vara ett bestående inslag i parken, kommer att bjuda in till både rekreation och inspiration.

  Här möter det tuktade och formade det vilda och otyglade och skapar lekfulla kontraster med inspiration från såväl klassiska slottsträdgårdar som den japanska trädgården. Den nya jubileumsträdgården på Sofiero kommer att bli en stor attraktion och finnas i många år.

  Murrabatten

  Utmed den långa muren som sträcker sig från söder till norr finns den långa och breda Murrabatten. Perenner såsom Gillenia trifolliata, blålila Salvia nemorosa blandas här med bland annat ettåriga sommarblommor som Rosenskära och andra högre växande blommor. Kronprinsessan Margareta ansåg att perenner ska planteras mycket och i stora fång, däremellan fyller man upp med sommarblommor som hon inte ville vara förutan. Längs med muren växer spaljerade fruktträd som plommon och päron.

  Kronprinsessan Margaretas blomstergata

  Kronprinsessan Margaretas trädgårdsintresse har tillsammans med hennes konstnärliga begåvning och höga ambitionsnivå lagt grunden till mycket av Sofieros trädgård. Margareta lyckades väcka Sofiero ur sin törnrosasömn när hon och kronprins Gustav Adolf fick Sofiero i bröllopspresent 1905, och hon skapade målmedvetet en levande och vacker trädgård med dammar, planteringar och gångar.

  Som en hyllning till vad kronprinsessan Margareta skapade under sin korta tid på Sofiero gjordes en rekonstruktion av en del av Margaretas ursprungsförslag till blomstergång från 1910. Denna invigdes 1993 och står numera i full blom under hela sommaren. Kronprinsessan förstod att uppskatta de flesta växter – om de var rätt placerade. När Sofiero rekonstruerade blomstergången valde vi att arbeta med den del som går i den varma färgskalan – gult och rött – med inslag av blått och vitt. Den del som inte har rekonstruerats hade en ljusare färgskala med mycket blått och vitt.

  Rosengången

  Rosor har alltid funnits på Sofiero men har stundtals varit svåra att sköta. De verkar inte riktigt trivas i jorden. Men inför millennieskiftet 2000 gjordes en stor ansträngning där en ny rosengång anladen, med ny jord och planteringar av bland annat perenner och väldoftande engelska rosor. David Austin i England har bland annat en ros som är döpt efter kronprinsessan Margareta, och självklart har denna ros en central placering i Rosengången på Sofiero. Liksom våra andra rabatter blommar här på våren lökar av olika slag. Därefter vaknar rosorna och perennerna och fyller gången med väldoft, färg-och formintryck. Rosengången återinvigdes i juli 2000 av grevinnan Sonia Bernadotte från Mainau.

  Drottning Silvias blomstersmycke

  Direkt innanför Sofieros entré finns en rund rabatt som kallas för Drottning Silvias Blomstersmycke, då den anlades i samband med hennes 50-års dag 1993. Blomstersmycket innehöll då flera av drottningens favoritblommor, till exempel rosor, perenner och skira sommarblommor. På våren prunkar de vackraste vårlökar som sedan byts ut mot sommarblommor efter årets tema i trädgården.

  Dahliakvarteret

  Gustav VI Adolf tyckte om dahlior och hade ett klassiskt dahliakvarter, där det växte ungefär 300 dahlior. Under mitten av 90-talet anlades ett helt nytt dahliakvarter som är mycket större och har en modernare form. Här sätts varje vår ett tusental dahlior i olika färger och former som under sensommaren exploderar i alla regnbågens färger. Säsongen på Sofiero avslutas varje år med Dahliadagen, där besökarna bland annat får rösta fram årets vackraste dahlia.

  Köksträdgården

  Förr i tiden var köksträdgården det nav kring vilket hela trädgården kretsade. Här producerades primörer från tidig vår till sen höst. Idag har Sofieros köksträdgård har en annan inriktning. Numera finns den i gamla bänkgården och är mera till lust än nytta. Det innebär att trädgårdsmästarna lägger stor vikt vid ögats upplevelse. Här växer grönsaker i skön förening med de vackraste blommor. Sallaten skördas sällan, utan får växa och gå i frö. Ett år är det viktorianskt inspirerat och nästa år ser den ut som kökslanden gjorde i slottsträdgårdar för 50 år sedan.

  Lustträdgården

  Lustträdgården tillhör nymodigheterna på Sofiero. Den kom till i slutet på 90-talet och skiftar utseende från ett år till ett annat. Stommen är dock alltid den samma: en klassisk enkel idegransparter som anger ramarna för blomsterprakten. Rummet i sig är väldefinierat med vackra idegransväggar i väster och öster och med vinhuset som gräns i norr. De stora härliga fruktträden bildar tak för en nästan bedövande blomsterprakt. Det börjar med ett vårflor med tusentals tulpaner och påskliljor, för att senare övergå i överdådiga sommarblomster-kompositioner.

  Drottning Ingrids duftende have

  År 1994 besökte dåvarande stadsträdgårdsmästare Ole Andersson danska drottning Ingrid på hennes sommarslott Gråsten på södra Jylland. Hennes samling av doftpelargoner imponerade stort på Ole, och snart kom initiativet till en pelargonsamling på Sofiero. Drottning Ingrid, som tillbringat sina barndoms somrar på Sofiero, bidrog generöst med sticklingar som förökades och som idag frodas intill köksträdgården.

  Blomningen på en doftpelargon är inte lika ymnig som på en vanlig, men bladverken är desto mer imponerande. Det är också i bladen som den fantastiska doften sitter. Doftpelargoner kommer ursprungligen från Indien till Europa under 1600- och 1700-talen, men numera härstammar de flesta från Sydafrika.

  Vinhuset

  Det gracila och finstämda vinhuset på Sofiero uppfördes 1914 av kronprinsparet Gustav Adolf och Margareta. Glashuset är mycket engelskt till sin karaktär med en murad sockel på vilket växthuset vilar. Det mäter 15 x 5 meter och nockhöjden är nästan 5 meter. Det finns en underbar symmetri i dessa mått, som upplevs mycket påtagligt när man stiger in i huset. Här vårdas vackra och imponerande vinstockar som planterades redan 1914 och som den gamle kungen uppskattade så mycket, att endast han och slottsträdgårdsmästaren hade tillgång till nyckeln.

  Melonhuset

  Melonhuset kallades fram till år 1996 för Alpinhuset och är troligen byggt i början av 1930-talet. På den tiden användes det till fröförökning av Rhododendron och odling av alpina rhododendronarter och sorter.

  Från år 1996 och framåt har det främst använts till att odla meloner i, men senare år har historien återupprepats och numera får rhododendronbebisar och meloner samsas om utrymmet.

  Dela denna sidan:
  Kontakta oss

  Sofiero slott & slottsträdgård
  Sofierovägen 131
  252 84 Helsingborg

  E-post: sofiero@helsingborg.se
  Telefon: 042-10 25 00

  Instagram: @sofieroslott
  Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

  Senaste nytt

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

  Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad