Välj önskad periodTelefon:

EN HISTORISK BRO PÅ PLATS!

Nu är bron över Sofieros rhododendronravin äntligen på plats. Det spektakulära lyftet av den 40 ton tunga och drygt 56 meter långa specialkonstruerade bron gick tack vare avancerad teknik helt enligt plan. Men själva idén till bron har drygt 100 år på nacken. 

När Sofieros rhododendron blommar, kommer mängder av besökare för att njuta av prakten. Nu blir den upplevelsen tillgänglig även för de som tidigare av olika skäl inte kunnat ta sig ned genom ravinen. 

Redan för drygt 100 år sedan föddes tanken hos dåvarande drottning Sofia att placera en bro över ravinen. Det är därför den nya attraktionen fått namnet Sofias bro. Officiell invigning av bron blir den 14 april då Sofiero öppnar för säsongen. 

Bron transporterades i två delar till Sofiero i januari där den sedan svetsats samman.  Det avancerade uppdraget att lyfta bron högt över slottet och därefter manövrera den ned mot de båda brofästena. Till det avancerade lyftet krävdes en av Nordens största kranbilar. 

Satsningen på Sofias bro är en del i det långsiktiga arbetet med att utveckla Sofiero som ett attraktivt besöksmål under hela året.

– Nu förverkligar vi Drottning Sofias dröm om en bro över den norra ravinen! Sofias bro en attraktion i sig själv som förhöjer upplevelsen av slottsparken och den storslagna rhododendronblomningen, även för de besökare som av olika anledningar har svårt att promenera i ravinen, säger Annika Malmgren, verksamhetschef för Sofiero.

Sofias bro är ritad av det danska arkitektkontoret Dissing+Weitling och konstruerad av stålföretaget Bladt Industries. Under 2017 har bron tillverkats i Polen och är nu på plats.

Sofias bro från ovan from Helsingborg Arena & Scen on Vimeo.

Fakta om Sofias bro
Total längd: 57,3 m
Bredd: 2,6 m
Vikt: 40 ton
Högsta höjd: 12 m
Konstruktionstyp: balkbro
Längsta brospann: 56,8 m
Material: stål
Arkitektkontor: Dissing+Weitling
Byggentreprenör: Bladt Industries
Byggår: 2017-2018
Invigning: april 2018

I samband med Sofieros 150-års jubileum den 6 juni 2016 tog kung Carl XVI Gustaf det symboliska spadtaget till bron.

För mer information: 
Annika Malmgren, verksamhetschef Sofiero, 0706-29 17 54
Mikael Löfving, trädgårdschef Sofiero, 0708-19 38 27
Charlie Fälth, chef produktion, Helsingborg Arena & Scen, 0702-10 74 99

Dela denna sidan:
SENASTE NYTT FRÅN SOFIERO

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste nytt från parken, vackra bilder, skön inspiration, bra erbjudanden och mycket annat. Anmäl dig genom att fylla i formuläret.

Genom att fylla i detta formulär godkänner jag att mina personuppgifter sparas och behandlas i enlighet med ovan angivet ändamål och gällande dataskyddslagstiftning. Läs mer i vår Integritetspolicy.
SMS-TJÄNST

Prenumerera på vår SMS-tjänst för att få erbjudanden, det senaste från parken och mycket mer.

Skicka SOFIERO till 71 140

Har du dansk telefon? Skicka SOFIERO till 1231

 
Logo
Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad.