Välj önskad periodTelefon:

Rhododendron på Sofiero

Många förknippar Sofiero med rhododendron. Det är kanske inte så konstigt. Från mitten av maj till mitten av juni blommar över 10 000 buskar i parken. Blomningen av Sofieros rhododendron är en höjdpunkt varje säsong och lockar besökare från hela världen.

En av de vanligaste frågorna vi får är när rhododendronbuskarna blommar. Intresset för Sofieros rhododendron är enormt och under sen vår och tidig sommar förvandlas parken till en färgsprakande explosion. Det är svårt att förklara skönheten för någon som inte har varit på plats. Sofieros rhododendron måste upplevas på plats.

På båda sidor av slottet löpet två raviner. Här är klimatet idealiskt för rhododendron. Det är lä och en behaglig, alldeles lagom skugga från trädkronorna. Jordmånen är lätt sur och det finns rinnande vatten. Detta insåg kung Gustav VI Adolf när han på 30-talet började samla på just rhododendron. Han planterade de flesta plantor i den norra ravinen. Eftersom han tyckte bäst om rena arter är det detta du hittar flest av här.

I den södra ravinen växer också massor av rhododendron. De är dock inte lika gamla utan planterades efter kung Gustav VI Adolfs död år 1973. Planteringsarbetet pågår fortfarande. Våren 2005 fick Sofiero en helt ny rabatt i norra ravinen med unika plantor från Kina. Några år tidigare planterades en större rabatt med azaleor i samma ravin.

Följ blomningen

Varje säsong kan du följa blomningen här på hemsidan och i sociala medier. Vi uppdaterar varje vecka med bilder från ravinen för att du enkel ska se när blomningen är som vackrast. Ett tips är att besöka oss flera gånger under den här perioden för att inte missa något.

Filmer om rhododendron

Under maj-juni i år skapade vi fyra filmer för att visa upp vår kärlek till rhododendron. Se oss berätta om historia, hur du bäst sköter dina rhododendron och vilken buske som användes som dödligt vapen förr i tiden. Perfekt för dig som inte har möjlighet att besöka oss på plats.

Tips inför ditt besök
  • Från Sofias bro har du fantastisk utsikt över norra ravinen. Stanna upp en stund och njut av vyerna.
  • Ta med fika och slå dig ner vid teplatsen och dammen i norra ravinen. Här brukade kungligheterna dricka sitt eftermiddagste.
  • Det är delvis kuperat i ravinerna. Ibland är det halt och lerigt om det har regnat. Gå försiktigt!
  • Under blomningen är det mycket folk i parken, tänk på att det kan bli köer vid entrén, på gångstigar samt i caféet och restaurangen.
  •  Under rhododendrondagarna tar vi en parkeringsavgift. Förköp gärna din biljett så går det snabbt och smidigt. Se mer här.
Dela denna sidan:
Kontakta oss

Sofiero slott & slottsträdgård
Sofierovägen 131
252 84 Helsingborg

E-post: sofiero@helsingborg.se
Telefon: 042-10 25 00

Instagram: @sofieroslott
Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad