Välj önskad periodTelefon:

Nu blommar rhododendron

En av de vanligaste frågorna vi får är när rhododendronbuskarna blommar. Blomningen av Sofieros rhododendron är en absolut höjdpunkt varje säsong. Från mitten av maj till mitten av juni blommar över 10 000 buskar i parken. Vissa blommar tidigt, andra slår ut lite senare. Här uppdaterar vi med nya bilder från den södra och norra ravinen varje vecka så att du enkelt kan följa blomningen i parken.

10 juni

Än är det inte försent att njuta av vår vackra rhododendronprakt. Parkens allra första buske, som planterades år 1907, blommar nu nere vid teplatsen. Även om några buskar har tappat sina blommor är det fortfarande väldigt vackert i parkens alla hörn. Ta en promenad ner i norra ravinen och njut av lugnet. Nere vid teplatsen har du fantastisk utsikt över slottet.

Gå sedan vidare upp i södra ravinen, upp till gamla slottsstallet och vidare upp till entrén. Den stora busken vid entrén är magnifik just nu. Detta är även en perfekt plats att låta barnen leka på, här finns nämligen en liten hemlig gång in under buskarna. Kan ni hitta den? Välkommen att besöka oss i veckan, sista chansen att njuta av rhododendron i år.

29 maj

Nu är parken som vackrast. Våra rhododendronbuskar blommar i alla hörn och många besökare kommer till parken för att uppleva blomningen på plats. Men än är det inte försent! Det finns fortfarande buskar som bara har knoppar och som troligen blommar först om en vecka. De buskarna finner du bland annat nere vid teplatsen. Det något milda majvädret har gjort att årets blomning är mer utdragen än vanligt. Har du inte hunnit besöka oss ännu innebär det att du fortfarande har god tid på dig. Du är varmt välkommen.

22 maj

Nu blommar det i parken! Har du längtat efter att uppleva Sofieros rhododendronprakt är det hög tid att besöka oss de kommande dagarna. Allt fler buskar har slagit ut och i både norra och södra ravinen är det en härlig färgexplosion – ljusrosa, rött, guld och vitt. Från terassentrapporna bakom slottet har du en vacker utsikt över ravinen och sundet. Slå dig gärna ner med en kopp kaffe och lite fika för att njuta av utsikten. Missa inte att gå en tur i vår rhododendronslinga för att uppleva alla buskar på nära håll. Dagar som dessa, när solen skiner och fåglarna kvittar, är det väldigt vackert och harmoniskt i parken.

Väderprognosen visar vackert väder den kommande veckan och det innebär att blomningen i parken sätter igång ordentligt. Förutom blommande rhododendron är alla sommarens växter planterade i rabatterna. Våra stora doftpelargoner är på plats ute i parken, likaså alla vackra orangeriväxter.

15 maj

Efter en vecka med både hagel, regn, blåst och sol har det inte hänt så mycket med våra rhododendron. Trots det blir parken grönare för varje dag som går. Det är otroligt vackert både vid entrén, utanför Slottsbutiken och nere i ravinerna. Om du tar en tur vid det gamla hovstallet kan du just nu beskåda den kraftigt rosa azalean R. ’Hatsugiri’. Slå dig ner på bänken och njut av tystanden och den ljuvliga doften som sprider sig från buskarna runt omkring. En tur ner i ravinen är absolut att rekommendera just nu.

Även om alla buskar inte står i blom ännu är det väldigt vackert där nere. Under de kommande veckorna blommar våra rododendronbuskar en efter en. Köp gärna ett årskort och besök oss flera gånger under maj och juni för att se hur parken förändras.

8 maj

Nu blommar vår stora rhododendron vid entrén, det är magiskt vackert. Nere i ravinerna är det inte så stor skillnad mot sist, förutom att det har blivit lite grönare på träd och buskar. Utsikten från Sofias bro ner i norra ravinen är fantastisk just nu och det är väl värt ett besök bara att få uppleva den. Därifrån kan du se några få rhododendron som blommar och fler som är på gång.

Fåglarna kvittrar och bland rhododendronbuskarna springer ekorrarna, har du tur får du kanske syn på en. Eftersom temperaturen inte verkar stiga den kommande veckan kommer blomningen med all säkerhet att ta lite längre tid på sig. Vi räknar med att parken står i full blom om cirka två veckor.

30 april

Allt fler buskar börjar väckas till liv efter några soliga vårdagar. Från Sofias bro har du fantastisk utsikt ner i norra ravinen där det skiftar i både gult, rosa och rött just nu. Kommer du närmare kan du se flera knoppar som är på väg att slå ut och en promenad genom ravinen är som en upptäcktsfärd vid den här tiden. Den stora rhododendronbusken vid entrén lyser i härligt rosa och bli inte rädd om du ser en trädgårdsmästare gömd bland buskarna i parken. De håller just nu på att rensa bland och beskära rhododendronbuskarna kring det gamla slottsstallet.

24 april

Nu börjar rhododendronblomningen så smått och ett mindre antal buskar står i blom. Värmen är på besök och varje dag ser vi nya buskar som spricker ut i alla dess färger. Förutom några utvalda rhododendronbuskar så har vi ett fantastiskt vårflor på plats i slottsträdgården. Det finns alltid något som blommar på Sofiero. Passa på att njuta av en härlig promenad och fågelkvitter.

Dela denna sidan:
Kontakta oss

Sofiero slott & slottsträdgård
Sofierovägen 131
252 84 Helsingborg

E-post: sofiero@helsingborg.se
Telefon: 042-10 25 00

Instagram: @sofieroslott
Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad