Välj önskad period  Telefon:

  Murrabatten

  En av parkens största rabatter får ett ansiktslyft. Just nu pågår ett arbete med att göra om murrabatten och skapa en ny plantering som fler besökare kan njuta av i många år framöver. Rabatten ska vara klar våren 2021.

  Utmed den långa muren som sträcker sig från norr till söder ligger murrabatten. Rabatten påbörjades av kronprinsessan Margareta under hösten 1916 och tre år senare stod den klar. Idag är rabatten hela 150 meter lång och fem meter djup. Ändå är det många besökare som inte vet om att den finns.

  – Rabatten är på totalt 500 kvadratmeter, som en normal villatomt. Men det är tyvärr en rabatt som många missar då den ligger dold bakom höga häckar, säger trädgårdschefen Mikael Löfving.

  Ogräset har tagit över
  Rabatten består framför allt av perenner, sommarblommor och spaljerade träd. Sedan flera år tillbaka har även ogräs som Åkervinda och Kirskål tagit fäste i rabatten och vuxit aggressivt. Ogräset är en av anledningarna till varför rabatten nu görs om.

   – Ogräset har tagit över och vi måste byta ut jorden för att få bukt på problemet. Vissa tuffa ogräs snor in sig i växternas rötter. Även om vi rensar ligger rotbitar kvar och gror, säger Mikael och förklarar att alla växter samt 30-40 centimeter jord ska grävas bort.

  Ytterligare ett problem är dräneringen. Gräsmattan framför rabatten är ett fuktigt område. I samband med renoveringen av rabatten ska även marken dräneras så att den klarar av fler besökare. Dessutom ska det läggas en gång av kalksten så att rabatten blir mer tillgänglig.

  Perenner och buskar
  Sofieros egna trädgårdsdesigner Sara Bratt har ritat floret för den nya rabatten. Det blir en bas av perenner, med inslag av buskar och även vår- och sommarblommor. Precis som Margareta ritade den för drygt 100 år sedan. Häcken ut mot muren ska även öppnas upp för att göra rabatten mer visuellt tillgänglig.

  – De första blommorna planteras till våren, men det är först 2022 som besökarna på Sofiero kan njuta av en rabatt i all sin prakt, säger Mikael.

  Illustrationer & ritningar

  Illustrationer och skisser av murrabatten skapade av trädgårdsdesigner Sara Bratt. Klicka på bilderna för att förstora.

  Illustration på en sektion av rabatten som ska gå i aprikos, purpur och lila. Här planterar vi blommor som höstanemon och riddarsporre.

  Handritad skiss över rabatten som ska gå i toner av blått, lime och cerise. Här planterar vi bland annat kransveronika och hortensia.

  Illustration på hur det kan se ut på försommaren i den del som går i färgerna rött, purpur och blått. Här planteras violruta och fackelblomster.

  Dela denna sidan:
  Kontakta oss

  Sofiero slott & slottsträdgård
  Sofierovägen 131
  252 84 Helsingborg

  E-post: sofiero@helsingborg.se
  Telefon: 042-10 25 00

  Instagram: @sofieroslott
  Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

  Senaste nytt

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

  Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad