Välj önskad periodTelefon:

Kung Carl XVI Gustafs rhododendronkollektion

Som gåva till kung Carl XVI Gustaf på 70-årsdagen 2016, skänkte Helsingborg stad en helt ny plantering i hans namn i norra rhododendronravinen på Sofiero. Den nya rhododendronkollektionen är inspirerad av kungens farfar, Gustav VI Adolf, som med stor nyfikenhet och experimentlust byggde den unika samling som finns hos oss idag. I kollektionen finns en samling helt nytt plantmaterial, framför allt med arter och sorter som inte redan förekommer i samlingen. 

Den nya delen har fokus på vilda arter där vi har jobbat mycket med undervegetation som uppskattar samma speciella odlingsförhållanden som rhododendron. Resultatet hoppas vi ska bli en rikligt blommande naturinspirerad upplevelse ”från golv till tak”. Eftersom det är viktigt för oss att rhododendronravinerna fortsätter vara artrika så har vi satsat på att leta fram sorter som vi inte redan har i samlingen. Det är inte helt lätt att få tag i ovanliga rhododendronarter, och ännu svårare i stora storlekar. Därför har vi planterat små plantor av nya, spännande arter. Dessa ger vi tid att växa till sig på plats medan det blommande markskiktet höjer prydnadsvärdet under tiden. Detta är några av nytillskotten:

Rhododendron
Rhododendron barbatum
Rhododendron canadense
Rhododendron quinquefolium
Rhododendron hodgsonii
Rhododendron trichostomum
Rhododendron praevernum

Perenna växter
Astilbe chinensis var pumila
Athyrium niponicum ’Red Beauty’
Blechnum spicant
Cornus canadensis
Tiarella cordifolia
Primula beesiana
Meconopsis betonicifolia ’Alba’
Phlox stolonifera ’blue ridge’
Dodecatheon Aphrodite
Dodecatheon meadia
Ramonda myconi
Primula florindae

Dela denna sidan:
SENASTE NYTT FRÅN SOFIERO

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste nytt från parken, vackra bilder, skön inspiration, bra erbjudanden och mycket annat. Anmäl dig genom att fylla i formuläret.

Genom att fylla i detta formulär godkänner jag att mina personuppgifter sparas och behandlas i enlighet med de regler som fastställs i dataskyddslagen GDPR.
SMS-TJÄNST

Prenumerera på vår SMS-tjänst för att få erbjudanden, det senaste från parken och mycket mer.

Skicka SOFIERO till 71 140

Har du dansk telefon? Skicka SOFIERO till 1231

 
Logo
Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad.