Välj önskad periodTelefon:

Fyll i din e-postadress och när du vill få en notifikation, så hjälper vi dig att komma ihåg det.


När vill du bli påmind?
Utställning Carl Milles – drömmare och skulptör

En av höjdpunkterna i Sofieros program för säsongen 2019 är utställningen Carl Milles – drömmare och skulptör. Ett flertal verk från Millesgården ställs ut i slottet och orangeriet.
Foton: Yanan Li

Carl Milles (1875–1955) är Sveriges främsta internationella skulptör och hans skapelser finns representerade över hela världen. Till våren kommer delar av hans verk och skisser att visas på Sofiero i Helsingborg. Utställningen Carl Milles – drömmare och skulptör arrangeras i samarbete med Millesgården och pågår mellan 10 maj och 22 september.

Carl Milles- drömmare och skulptör, Slottet 10 maj – 22 sep

Utställningen som ger en bred presentation över den internationellt berömde skulptören Carl Milles (1875–1955). Milles verk finns representerade över hela världen. I Sverige har Carl Milles skulpturer blivit ett signum för flertalet städer; Poseidon i Göteborg, Europa och tjuren i Halmstad, Folke Filbyter i Linköping och här i Helsingborg står Sjöfartsgudinnan och blickar ut över vattnet vid hamnen. I Sofiero slottsträdgård finns också Margareta-medaljongen av Carl Milles. Nu kan du beskåda ett urval av mindre och större skulpturer i en utställning som breder ut sig i slottets fem rum. Tillsammans berättar ett tjugotal skulpturer historien om Carl Milles. Några av skulpturerna är: Vingarna, Kampen för tillvaron, tidigaste skissen till Poseidon, skissen till Sjöfartsmonumentet, De svävande, Europa och tjuren, Dansande menad, Människa och pegasus, Skridskoprinsessa, m.fl.

Carl Milles- drömmare och skulptör, Orangeriet 24 maj – 22 sep

Bland sommarblomster och sirliga gräs tar Carl Milles skulptur Orfeus plats i Orangeriet. Orfeus är den som fått representera musikkonsten och lyran inom den grekiska mytologin Han var gift med den vackra nymfen Eurydike och spelade lyra och sjöng mycket vackert. Så vackert att de vilda djuren blev tama och floder stannade upp för att lyssna. Om du lyssnar noga kanske du känner att även du måste stanna upp… Här möte Sofieros blomsterdesigner Sara Bratt och skulptör Carl Milles i en blomstrande sommarutställning.

Millesgården presenterar utställningen
CARL MILLES – DRÖMMARE OCH SKULPTÖR

Carl Milles (1875–1955) är en av Sveriges mest berömda skulptörer och finns representerad över hela världen. Carl Emil Andersson föddes 23 juni 1875 på Örby gård i Lagga socken, Uppland. Fadern Emils smeknamn var Mille och barnen kallades ofta för Milles barn under uppväxten. Detta kom senare att
inspirera barnen Andersson att som vuxna anta familjenamnet Milles.

När Carl och hans syster Ruth var i skolåldern skickades de till Stockholm. Carl trivdes inte med sin skolgång utan längtade mest bort och slutade så småningom skolan efter femte klass. Fadern, som var militär, hade från början tänkt att Carl skulle gå i hans fotspår, men när han inte visade något intresse för den militära yrkesbanan bestämdes det att han istället skulle bli möbelsnickare. Carl hade redan tidigt visat prov på ett bra hantverkshandlag. År 1892, 17 år gammal, började Carl på Tekniska skolans kvällsundervisning och blev från 1895 dagelev. Även syster Ruth undervisades vid Tekniska skolan en period och fortsatte senare på Kungliga Akademien för de fria konsterna. Under Carls tid på Tekniska skolan började han skulptera och blev så småningom elev vid Högre Konstindustriella skolan, där han gjorde stora framsteg. Med avgångsbetyget från skolan blev han en fullgod ornamentsbildhuggare. Våren 1897 tilldelades Carl ett stipendium av Slöjdföreningen på 200 kronor och begav sig samma år till konstens huvudstad, Paris. Det blev startskottet för hans karriär.

Carl Milles formspråk var alltid föreställande och klassiskt men också innovativt. Merparten av hans konstnärliga produktion är avancerade och effektfulla fontängrupper. Under den senare delen av hans liv placerade han ofta sina skulpturer högt upp mot himlen på pelare. Ibland så högt att man kan fråga sig vem den tänkta betraktaren är. Carl utvecklade också tekniska lösningar för att låta skulpturerna ge intrycket av att sväva i luften. Han kombinerade således i sitt konstnärskap tunga material, som brons och sten, med de lättaste av material, luft och vatten.

Utställningen breder ut sig i slottets fem rum och består av ett tjugotal skulpturer som tillsammans berättar historien om Carl Milles; de tidiga åren i Paris som lärling hos Auguste Rodin; framgången i Sverige med offentliga uppdrag; uppförandet av Millesgården; den internationella art deco-skulptören; tiden i USA och återkomsten till Sverige som en åldrad och väletablerad konstnär.

  • 10 May 2019 - 22 Sep 2019
  • 10:00-18:00
  • UTSTÄLLNING - CARL MILLES DRÖMMARE OCH SKULPTÖR
  • SLOTTET 10 MAJ - 22 SEP
  • ORANGERIET 24 MAJ - 22 SEP
  • INGÅR I ENTRÉPRISET
PÅMINN MIG SENARE Köp nu
Dela evenemanget:
SENASTE NYTT FRÅN SOFIERO

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste nytt från parken, vackra bilder, skön inspiration, bra erbjudanden och mycket annat. Anmäl dig genom att fylla i formuläret.

SMS-TJÄNST

Prenumerera på vår SMS-tjänst för att få erbjudanden, det senaste från parken och mycket mer.

Skicka SOFIERO till 71 140

Har du dansk telefon? Skicka SOFIERO till 1231

Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad.