Välj önskad periodTelefon:

Fyll i din e-postadress och när du vill få en notifikation, så hjälper vi dig att komma ihåg det.


När vill du bli påmind?
To bee..?

Sofieros bidrag i Surrande parker och trädgårdar, ett biupprop initierat av nätverket Swedish Gardens. Idéträdgården är fylld av information om hur vi kan ta hand om våra utrotningshotade bin på bästa sätt. Av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt.

To Bee or not to be… Hur mår bina egentligen?
Många känner till att våra bin och humlor har det tufft. Larmrapporter och nyhetsinslag beskriver hur de minskar i antal i vårt land men även globalt. Det finns flera orsaker till detta. Kemikalier i jordbruket spelar in men en annan stor anledning är faktiskt bristen på blommor. Blommor på rätt plats och som blommar i rätt tid är en förutsättning för att våra pollinerande insekter ska överleva. Det moderna jordbruket med sina enorma arealer med liten variation bland grödorna samt effektiva bekämpande av ogräs gör att diversiteten av blommor har minskat och avstånden emellan blommorna blivit stora på många håll vilket gör att bin och humlor får svårt att överleva.

Den livsviktiga pollineringen
Hur viktiga våra pollinerande insekter är för vår egen överlevnad är det inte alla som tänker på. 2011 uppskattade Jordbruksverket det ekonomiska värdet av honungsbinas pollineringstjänster inom jordbruket i Sverige till mellan 260 och 466 miljoner kronor! Visst är de bra att de jobbar så flitigt åt oss, men vad skulle vi göra utan bin? Hur skulle vi få vår mat? Det mesta av det vi äter är beroende av att pollinering sker för att det ska gå att producera.

Trädgårdar gör skillnad
Man kan bli lite nedslagen av dessa larmrapporter, då är det bra att tänka på att vi alla faktiskt kan göra en hel del för att hjälpa våra små pollinerande vänner! Forskning på detta ämne har gjorts på senare år och flera har uppmärksammat hur viktiga just våra trädgårdar är för bland andra humlor och bin, de kan till och med vara några av de allra viktigaste platserna för de pollinerande insekterna idag. En undersökning som gjorts i England visade till exempel att humlor i högre utsträckning byggde bon i trädgårdar än i gynnsamma lägen i naturen. En inventering som gjorts i södra Sverige visar att bin förekommer i större antal och artrikedom ju närmre en trädgård man kommer. När man tänker på det så är det egentligen inte så konstigt, vi trädgårds- och blomälskare är inte helt olika bin i våra önskemål. Bin och Humlor vill ha tillgång på blommor från tidig vår till sen höst, det är gynnsamt med många olika sorters blommor. Tillgång på vatten är också viktigt. Precis så vill många av oss ha det i våra trädgårdar! Har vi det dessutom lite stökigt trivs de ännu bättre! Ser du med andra ord till att det blommar i din trädgård så gör du en viktig insats för bina. Om du inte har en egen trädgård så kan du stötta trädgårdar och parker omkring dig med dina besök. Men det finns naturligtvis ännu mer du kan göra för bin, humlor och övriga pollinatörer.

Låt dig inspireras
Svenska Bin och park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens har år 2018 ett gemensamt upprop som vi kallar Surrande Parker och Trädgårdar. Detta med syfte att sprida kunskap om den livsviktiga pollineringen. Sofieros bidrag, To Bee… är en installation som vi hoppas ska ge bin och humlor uppmärksamhet men även inspirera till att göra din egen trädgård eller balkong till ett paradis för dessa små djur. För du kan faktiskt göra skillnad! Förutom att bina har tillgång på vatten och kullarna utgör vindskydd så innehåller trädgården ett smörgåsbord av några av binas absoluta favoritblommor. Vi har bland annat frossat i ljuva klintar (Centaurea) i en mängd olika sorter. Det är tur att bina har så bra smak vad det gäller växter! Här kan du följa årstidernas skiftningar och njuta av surret, men håll även utkik på vår hemsida och sociala medier efter aktiviteter knutna till bin och biodling under säsongen.

  • 13 Apr 2019 - 22 Sep 2019
PÅMINN MIG SENARE
Dela evenemanget:
SENASTE NYTT FRÅN SOFIERO

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste nytt från parken, vackra bilder, skön inspiration, bra erbjudanden och mycket annat. Anmäl dig genom att fylla i formuläret.

SMS-TJÄNST

Prenumerera på vår SMS-tjänst för att få erbjudanden, det senaste från parken och mycket mer.

Skicka SOFIERO till 71 140

Har du dansk telefon? Skicka SOFIERO till 1231

Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad.