Välj önskad periodTelefon:

Fyll i din e-postadress och när du vill få en notifikation, så hjälper vi dig att komma ihåg det.


När vill du bli påmind?
I Kronprinsessan Margaretas Fotspår

I år är det hundra år sedan kronprinsessan Margaretas bortgång. Kronprinsessan, som sommarbodde på slottet i början av 1900-talet, är en av Sofieros viktigaste personer genom tiderna. Hennes trädgårdsintresse tillsammans med hennes konstnärliga begåvning och höga ambitionsnivå har lagt grunden till mycket av Sofieros slottsträdgård. Margareta lyckades väcka Sofiero ur sin törnrosasömn när hon och kronprins Gustav Adolf fick Sofiero i bröllopspresent 1905, och hon skapade målmedvetet en levande och vacker trädgård i engelsk stil.

I kronprinsessan Margaretas fotspår

År 2020 hedrar vi minnet av kronprinsessan Margareta och hennes gärningar. Till hennes minne anordnas guidade turer och en minnesutställning i Rhododendronhuset som belyser hennes gröna avtryck. I appen ”Guide Helsingborg” kan du vandra i parken i kronprinsessan Margaretas fotspår.

I Kronprinsessan Margaretas fotspår på Sofiero

Mycket av det vi ser i parken idag är resultat av kronprinsessan Margaretas idéer. Även många nyare inslag är skapade i Margaretas anda. För Sara Bratt, som är Sofieros trädgårdsdesigner, är det viktigt att behålla känslan av privatträdgård och förmedla den odlarglädje som Margaretas rabatter utstrålade. Margareta var inte rädd för att testa nya idéer, och Sofiero var en för sin tid djärv och modern parkanläggning som skilde sig helt från andra slottsparker i Skåne. Ett arv som Sara Bratt tar med sig i sitt arbete än idag.

 

  • 09 Apr 2020 - 20 Sep 2020
PÅMINN MIG SENARE
Dela evenemanget:
Kontakta oss

Sofiero slott & slottsträdgård
Sofierovägen 131
252 84 Helsingborg

E-post: sofiero@helsingborg.se
Telefon: 042-10 25 00

Instagram: @sofieroslott
Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad