Välj önskad period  Telefon:

  Fyll i din e-postadress och när du vill få en notifikation, så hjälper vi dig att komma ihåg det.


  När vill du bli påmind?
  I kronprinsessan Margaretas fotspår

  Kronprinsessan Margareta, som sommarbodde på slottet i början av 1900-talet, är en av Sofieros viktigaste personer genom tiderna. Hennes trädgårdsintresse tillsammans med hennes konstnärliga begåvning och höga ambitionsnivå har lagt grunden till mycket av Sofieros slottsträdgård.

  Margareta lyckades väcka Sofiero ur sin törnrosasömn när hon och kronprins Gustav Adolf fick Sofiero i bröllopspresent 1905, och hon skapade målmedvetet en levande och vacker trädgård i engelsk stil.

  Minnesutställning i parken

  Vi hedrar minnet av kronprinsessan Margareta och hennes gärningar med en utställning i Rhododendronhuset. Utställningen belyser hennes gröna avtryck. Mycket av det vi ser i parken idag är resultat av kronprinsessan Margaretas idéer. I parken finns även en slinga så att du kan vandra i Margaretas fotspår. Du kan även ladda ner appen ”Guide Helsingborg” och läsa mer där.

  För Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt är det viktigt att behålla känslan av privatträdgård och förmedla den odlarglädje som Margaretas rabatter utstrålade. Margareta var inte rädd för att testa nya idéer, och Sofiero var en för sin tid djärv och modern parkanläggning som skilde sig helt från andra slottsparker i Skåne. Ett arv som Sara Bratt tar med sig i sitt arbete än idag.

  • 31 mars 2021 - 26 september 2021
  • Utställningen ingår i entrépriset
  • Entrépris: 120 kr/person
  • Fri entré för barn under 18 år
  Kontakta oss

  Sofiero slott & slottsträdgård
  Sofierovägen 131
  252 84 Helsingborg

  E-post: sofiero@helsingborg.se
  Telefon: 042-10 25 00

  Instagram: @sofieroslott
  Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

  Senaste nytt

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

  Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad