Välj önskad periodTelefon:

Fyll i din e-postadress och när du vill få en notifikation, så hjälper vi dig att komma ihåg det.


När vill du bli påmind?
Drawing nature, Slottet

Naturen har alltid inspirerat oss människor i vårt skapande av bilder. De oändligt varierade och repetitiva formerna tilltalar oss genom sinnlighet, variation och färgprakt. I avbildningar av växter ser vi den komplexa naturen genom människans ordnande öga, och bilden präglas av val och oundvikliga förenklingar. Genom historien uppträder växtlighet i vitt skilda fält som folkkonst, mode, formgivning, textilier och design.

! På grund av tillfälligt höjda fuktnivåer har vi tyvärr fått plocka ner några av utställningens verk för att skydda dem. Vi ber om ursäkt för det inträffade. Tack för er förståelse. !

I utställningen Drawing nature möter vi växtrikets formspråk och tematik i en serie noggrant utvalda bilder och illustrationer. Utställningen är framtagen av Teckningsmuseet i Laholm på uppdrag av Sofiero slott. Drawing nature innehåller verk av de samtida konstnärerna Jennie Ekström, Beata Boucht och Morten Schelde, men också äldre teckningar från Teckningsmuseets samling. Teckningsmuseets historiska samling består av drygt 20 500 teckningar, från 1600-talet och framåt, varav en betydande del avbildar natur och växtlighet.

Naturen står i centrum när konstnärerna och illustratörerna Jennie Ekström, Beata Boucht och Morten Schelde låtit sig inspireras av växtrikets sinnlighet och formspråk. På slottet möter vi verk från dem som låter dig uppleva växtlighet i olika former: Som vilt och skrämmande, som en symbol för hopp och som dekoration eller forskning.

 

Jennie Ekström, född 1974, är verksam i Stockholm. Hennes illustrationer kan ses i tidningar, böcker och klädkollektioner, bland annat i reklamkampanjer för Lindex och föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Jennie har gjort bilderboken »Fröet« som ligger till grund för musikvideon till Håkan Hellströms låt »Jag utan dig«. Hon har också skapat en serie bokomslag till nyutgivna klassiker på Novelix förlag. Jennies illustrationer är suggestivt symmetriska, vilt växande och drömskt stillsamma. Linjerna är tunna och distinkta. Bilderna tecknas i tusch, ofta med naturen som inspiration.

 

Beata Boucht, född 1979, arbetar som illustratör och grafisk formgivare. Hennes breda spektra av illustrationer förekommer i såväl redaktionella sammanhang såsom DN och The New Yorker som på affischer för Dramaten och Greenpeace. Modeillustrationerna används i barnkollektioner för H&M och av internationella märken som Fendi och Coach samt på blomstrande tapeter. Beatas detaljrika bilder är mångbottnade, de kan ha en tydlig ingång men det finns alltid mer att upptäcka. Växter har varit en stor inspirationskälla sedan barndomen och förekommer ofta i hennes utmanande bildvärld där naturens komplexitet undersöks till minsta beståndsdel.

 

Morten Schelde, född 1972, bor i Köpenhamn och arbetar med måleri, teckning, fotografi och grafik. Han har haft en mängd grupp- och separatutställningar i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och England. Ett av hans mest kända verk är väggmålningen i det danska Kronprinsparets bostad i Amalienborg. Mortens bildvärld präglas av detaljrika miljöer – ofta med koppling till hans eget liv – där underligheter och mystik lågmält smälter samman med vardaglig realism. Djur och vilt växande natur har en viktig plats i hans konst, liksom byggnader och hus – ofta skevt ödsliga.

 

  • 16 Jun 2018 - 16 Sep 2018
PÅMINN MIG SENARE
Dela evenemanget:
SENASTE NYTT FRÅN SOFIERO

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få senaste nytt från parken, vackra bilder, skön inspiration, bra erbjudanden och mycket annat. Anmäl dig genom att fylla i formuläret.

SMS-TJÄNST

Prenumerera på vår SMS-tjänst för att få erbjudanden, det senaste från parken och mycket mer.

Skicka SOFIERO till 71 140

Har du dansk telefon? Skicka SOFIERO till 1231

Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad.