Välj önskad period  Telefon:

  Årets blomsterflor – arkiv

  Här kan du hitta namnen på de blommor som förgyllt våra rabatter under åren. Vi har två blomstrande omgångar i rabatterna, först ett vårflor med alla tänkbara lökväxter och vårblommor som sedan avlöses av ett sommarflor med utplanteringsväxter av olika slag. Detta för att se till att det blommar rikligt från det att vi slår upp portarna till vi stänger till hösten. Ungefär ett år tar det att planera för ständigt blommande rabatter och installationer i trädgården.

  2019 års sommarflor

  I Sofieros rabatter finns alltid något nytt att upptäcka och så även denna sommar. Nya kompositioner i dova sammetstoner och vitt fluff, färgstarka zinnior och hav av dahlior erbjuds besökaren men också möjligheten att upptäcka hur kronprinsessan Margareta designade sin blomsterrabatt under tidiga 1900-talet. På Sofiero finns en mängd rabatter och krukor som Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt planerar för att fylla med en mängd olika sorters sommarblommor varje år för att förhöja färgprakten. Förutom dessa finns många vackra perenna rabatter och planteringar. Sortnamn på sommarblommorna hittar ni i vår sommarflorsguide här nedan.

  Ladda ner 2019 års sommarflor här.

  2019 års vårflor

  är ljuset och värmen återvänder så tittar tusentals lökväxter upp ur jorden i Sofieros rabatter. Tulpaner, påskliljor (narcisser), hyacinter, klockliljor och kejsarkronor ackompanjeras av violer, vivor, förgätmigej och ranunkler bland många andra. 2019 års vårflor går på vissa håll i ljuvliga pudriga toner av rosa, aprikos och lavendel, ackompanjerat av plommon, silver och svart. I andra rabatter blir kontrasterna skarpare och toner av cerise, lime och kanariegult piggar upp. Varje rabatt har sin unika komposition planerad av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt och i år provar vi mycket nytt, bland annat några spännande nyheter bland tulpanlökarna.

  Ladda ner 2019 års vårflor här.

  2018 års sommarflor

  Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt vill att besökarna ska ha något nytt att upptäcka bakom varje hörn. Därför har alla rabatterna olika kompositioner och färgteman. I år planerar hon för en pastellig dröm med djup av purpurtonerna och pigga stänk av lime.  På bilderna nedan kan du se årets blomsterkompositioner och sorter. Idé och design: Sara Bratt

  Ladda ner 2018 års sommarflor här. 

  2018 års vårflor

  När ljuset och värmen återvänder så tittar tusentals lökväxter upp ur jorden i Sofieros rabatter. Tulpaner, påskliljor (narcisser), hyacinter, klockliljor och kejsarkronor ackompanjeras av violer, vivor förgätmigej och ranunkler bland många andra. 2018 års vårflor präglas kanske särskilt av flera riktigt fina narcisser, som kan vara så mycket mer än den ”vanliga” påskliljan. I år har vi dessutom många spännande nyheter. Vi är mycket nyfikna på bolllöken ’Early Emperor’ som ska vara så tidig att den blommar tillsammans med tulpanerna, eller den lilla pärlhyacint-släcktingen fjäderhyacint som i stället för en liten pärltopp har en liten rufsig lila frisyr… På bilderna nedan kan du se årets blomsterkompositioner och sorter. Idé och design står Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt för. 

  Ladda ner 2018 års vårflor här.

  Dela denna sidan:
  Kontakta oss

  Sofiero slott & slottsträdgård
  Sofierovägen 131
  252 84 Helsingborg

  E-post: sofiero@helsingborg.se
  Telefon: 042-10 25 00

  Instagram: @sofieroslott
  Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

  Senaste nytt

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

  Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad