Välj önskad period  Telefon:

  ​Nya sidor av pelargonen

  Friskt grön och frodig kommer pelargonen med löften om sommar och solvarma fönsterbräden. Den älskade krukväxten är även kulturhistoriskt intressant. Det lyfts fram i en unik utställning i Orangeriet på Sofiero i sommar.

  Bolliga blommor i vitt eller rosa. Kanske en och annan klarröd eller rosenknoppig. Mjukt rundade, ljusgröna blad. Den klassiska pelargonen känner de allra flesta till men det finns fler än 250 olika arter och kan alltså ha betydligt fler färger och former. Dessutom har den en historia som väcker både nyfikenhet och ömhet.

  – Man kan berätta om den på olika sätt och ur många vinklar, för trots att de är så populära vet många inte så mycket om den. Både fantasten och nybörjaren kan njuta av utställningen som både erbjuder ny kunskap och något för ögat. Man kommer att både kunna se blommorna från olika vinklar, gnugga på bladen och dofta, säger Sara Bratt, Sofieros trädgårdsdesigner och skapare av utställningen Passion för pelargon.

  En älskvärd krukväxt
  Tillsammans med det statliga programmet för odlad mångfald, POM, som syftar till att samla in icke namngivna sorter i landet presenterar nu Sofiero Slott och Slottsträdgård en helt unik utställning om pelargoner: Passion för pelargon – en färgstark kulturresa. För utställningens kreativa motor, Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt, finns det många anledningar att lyfta fram denna vår kanske mest älskade krukväxt.

  – Alla har en relation till pelargonen, åtminstone känner de allra flesta till den. Det kan man fråga sig, hur blev det så? Och varför väcker den sån samlingsmani? Det är något vi försöker ta reda på, bland annat, säger hon.

  För några år sedan gick POM ut med ett pelargonupprop för att kunna samla in sorter som de kunde spåra åtminstone ett par generationer tillbaka i tiden. Det resulterade i insamlingen av ett 60-tal olika pelargoner från hela landet. Ett 30-tal av dessa kommer att visas på Sofiero.

  – I samband med inventeringen fick POM även ta del av många fina historier som vi återberättar i utställningen. Dessa högst mänskliga berättelser i kombination med den spännande kulturhistorien ger pelargonen ett magiskt skimmer, säger Sara Bratt.

  Kom från Sydafrika
  Svenska folkets kärlek till pelargonen är livskraftig och långvarig. Den började spira redan på 1600-talet då upptäcktsresande tog det första exemplaret från Sydafrika till Europa.

  – Det var en liten brun, ful blomma med spretigt växtsätt. Det som tilltalade folk var att den doftade kanel på nätterna. På den här tiden hade man inte börjat ha krukväxter i hemmen – vanliga människor hade ju knappt ens några fönster – så det här var bara för de rika, säger Sara Bratt.

  Det var först på 1800-talet som allmogen, vanliga människor, började pryda sina hem med krukväxter. Då fick pelargonen ganska snabbt en framträdande plats.

  – Sedan dess har den växlat i popularitet men den verkar aldrig helt förlora sin folklighet, säger Sara Bratt.

  Trädgårdsdesigner Sara Bratt
  Trädgårdsdesigner Sara Bratt
  Besök utställningen

  Utställningen Passion för pelargon pågår mellan 28 maj-20 september i Orangeriet och ingår i entrépriset.

  Köp din entrébiljett här

  Så lyckas du med dina pelargoner
  • Plantera i lerkruka som hjälper till att hålla rötterna fuktiga.
  • Berg- och minipelargoner vill stå trångt.
  • Beskär kraftigt under tidig vår för att den ska bli buskig och fin.
  • Undvik att vattna för mycket.
  • Trivs väldigt bra utomhus, men tål inte frost.
  • Plocka gärna av vissna blommor.
  Pelargon Header Webb
  Dela denna sidan:
  Kontakta oss

  Sofiero slott & slottsträdgård
  Sofierovägen 131
  252 84 Helsingborg

  E-post: sofiero@helsingborg.se
  Telefon: 042-10 25 00

  Instagram: @sofieroslott
  Facebook: Sofiero slott & slottsträdgård

  Senaste nytt

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter, inspiration och fina erbjudanden.

  Sofiero slott och slottsträdgård - en del av Helsingborgs stad